Autorzy: Karol Rębisz, Jan Pakuła, Grzegorz Zarzycki, Ewa Madej

Sprawozdanie z TGŚ: Dzień Debaty

Dzień Debaty na Tygodniu Gospodarki Światowej rozpoczął się od spotkania z krakowskim radnym, Łukasz Gibała oraz działaczem społecznym Jan Śpiewak. Na panelu gościł również Mateusz Klinowski, były burmistrz Wadowic. Przedmiotem rozważań była rola obywatela w debacie publicznej.

Prelegenci są założycielami stowarzyszenia Energia Miast, która zrzesza samorządowców i działaczy pozarządowych. Łukasz Gibała stwierdził, że „stowarzyszenie powstało po to, żeby zwiększyć rolę aktywistów miejskich w polityce samorządowej oraz centralnej”. Jest to jego zdaniem działanie konieczne, by ograniczyć partyjniactwo, którego jest zbyt wiele. Jan Śpiewak wymienił rezultaty ich aktywności, do których należy m.in. opublikowanie raportu o transformacji energetycznej – „Zielony Renesans”.

Były kandydat na Prezydenta Krakowa podzielił się opinią, że obywatele mają duży wpływ na działanie władz. Jako przykład podał on inicjatywę Krakowskiego Alarmu Smogowego. Goście zachęcali również do podejmowania indywidualnych zachowań, które wpłyną na ograniczenie produkcji plastiku czy zużycia wody. Aktywiści opisali również swoje motywacje, które skłoniły ich do zaangażowania się w działalność społeczną. Dla warszawskiego działacza istotny był wybuch afery reprywatyzacyjnej i niesprawiedliwość w relacjach człowiek-państwo. Krakowianin opowiedział o swoim „oświeceniu”, które przeżył podczas stażu w USA. Zobaczył tam, jak Polska mogłaby wyglądać, gdyby była odpowiednio zarządzana. Zdecydował wówczas, że po powrocie do kraju będzie się angażował w życie publiczne.
Działacze odpowiadali również na pytania uczestników, dzieląc się swoimi uwagami na temat rynku nieruchomości, katastrofy ekologicznej oraz partycypacji społecznej.

Drugim prelegentem Dnia Debaty na TGŚ był prezes Izba Przemysłowo-Handlowa Polska-Azja (IPHPA), były wicepremier i minister gospodarki, Janusz Piechociński

Swój panel pt. „O współczesnych problemach gospodarczych” Piechociński rozpoczął od krótkiego przedstawienia wpływu chińskiej gospodarki na przemysł zachodni. Zwrócił uwagę na fakt, że około 70-80 proc. komponentów potrzebnych do produkcji europejskich leków pochodzi z Chin. W związku z epidemią koronawirusa wiele chińskich fabryk musiało wstrzymać produkcję, co stwarza zagrożenie dla podaży medykamentów.

Podczas panelu została podkreślona waga drobnych czynów w relacjach handlowych. IPHPA wysłała do Państwa Środka około 2.5 miliona życzeń z okazji chińskiego nowego roku. Janusz Piechociński przekonywał, że w ten sposób Polscy przedsiębiorcy zyskują przychylność wśród swoich chińskich odpowiedników.
Wśród sukcesów Izby wymienił również umowę Polski z Uzbekistanem, w myśl której będziemy pierwszym krajem w Europie importującym uzbecką bawełnę. W zamian Uzbekistan będzie zaopatrywał się w polskie maszyny rolnicze.

Na koniec Janusz Piechociński podkreślił, że dobre stosunki z Azją to olbrzymia szansa dla naszej gospodarki, której nie możemy zlekceważyć.